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Question # Question Government Answer Change To BAA

5

The BAA mentions that the proposed technology shall conform to DoD requirements. 
Since we are not familiar with those requirements, would you please elaborate or list 
the fundamental and key requirements?

As stated in the BAA, Section 3, "Requirements", the US Navy seeks research into a 
60 GHz wireless technology that can be accredited under the guidelines established 
in DoD 8501.01.  Research papers should discuss how their wireless technology 
would meet the guidelines applicable to surface ships. The proposal shall discuss how 
the proposed 60 GHz wireless technology can meet the specifications established in 
MIL-STD-901D, MIL-STD-167-1A, and MIL-STD-461F as a requirement for any 
proposed surface installation.  See the answers to Questions 9, 10 and 11 for further 
info. 

N/A

6 What are the target system specifications such as:

a.       Data rate The US Navy has not established a specific target data rate.  The US Navy is open to 
any data rate proposed for the wireless technology.  

N/A

b.      Power consumption The US Navy has stated power consumption as listed in the BAA, Section 3, 
"Requirements".  The power consumed by a individual piece of 60 GHz wireless 
technology should be less than the requirements in the BAA.  

N/A

c.       Communication distance MIL-STD-464A establishes that unintentional electromagnetic radiated emissions 
shall not exceed -110 dBm/m2 at one nautical mile in any direction from the system.  
The minimum and unimpeded distance expected for the 60 GHz wireless technology 
to eminate and function is 30 feet.  The US Navy is seeking research into 60 GHz 
Wireless technology that will meet that criterion.  

BAA Section 3," Requirements" has 
been updated to reflect this 
requirement.  (See BAA REV 3)

d.      What are the communication modes: burst mode or continuous mode? Does it 
have system response time requirements?

The Government will evaluate the communication mode in the proposals in 
accordance with its relevance to the requirements identified in Section 3, of the BAA.

N/A

7

Does it require every contractor to have SECRET level or above clearances? The US Navy requires any contractor participating in testing or demonstration of the 
wireless technology on board a US Navy Vessel is able to obtain a SECRET 
clearance for ship access.  In accordance with BAA, Section 3, "Requirements", if the 
contractor does not possess a SECRET level or above clearance, a non-classified 
designated area or location for testing or demonstration will be selected by mutual 
agreement.

N/A
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8

The BAA states a key goal for the 60 GHz wireless technology is to deliver 
".extensive bandwidth to support multiple and concurrent mobile users.". This is a 
somewhat ambiguous goal - please bound or further define the terms "extensive", 
"multiple" and "concurrent". 

The US Navy seeks research on demonstrating how maximum bandwidth can be 
obtained from 5 or more concurrent mobile users within the 57 – 64 GHz bandwidth 
for transmitting and receiving data from a single node.  The US Navy seeks 
knowledge on what industry is able to develop for shipboard application. 

N/A

9

Application of MIL-STD-461F is to be tailored in accordance with the intended 
installation platform and its mission. The specification provides specific 
recommended test cases for Surface Ships, Submarines, Navy Aircraft, and Navy 
Ground - please specify which platform(s) is/are intended. If the answer is "all 
platforms/missions" is there an intended roll-out schedule?

The MIL-STD-461F specification applicable to this case will be limited to surface 
ships.

N/A

10

MIL-STD-461F provides specific test cases for conducted and radiated emissions 
and conducted and radiated susceptibility. Depending on the applicable intended 
platform, these test cases may be either an outright requirement, limited in scope per 
the standard, or subject to the procuring activity's definition. Can you provide the 
specific list of test cases that are expected to be run.

Specific lists of test cases to be run cannot be provided at this time.  Test cases will 
be developed and provided if the US Navy decides to proceed with plans to install a 
60 GHz wireless network on surface ships.  

N/A

11

Which level of conformance to MIL-STD-901D is required - Grade A or Grade B? Grade B will be the minimum level of conformance to MIL-STD-901D the US Navy 
uses for any hardware and equipment developed for a 60 GHz wireless network.

N/A

12

The BAA states that the size shall be 6.5" high X 9.31" deep x 11.31" wide which 
equals 684 cubic inches.  For the antenna, would it be allowable to extend the height 
beyond the 6.5" in a small area while keeping the total volume less than or equal to 
684 cubic inches?

The dimensions provided on the BAA reflect the size and space requirements for 2.4 
GHz Wi-Fi access points installed on US Navy ships.  The US Navy expects that 
these listed size and space requirements in the BAA may not be met by, or be 
applicable to, hardware and equipment in a 60 GHz wireless network.  The 
requirements were provided as guideline to size and space that were favorable for 
installation.  The US Navy will evaluate the relevance of the proposed research to the 
requirements identified in BAA, Section 3, "Requirements".

N/A

13

The Navy has identified Wireless Intrusion Detection System (WIDS) as an existing 
element in its shipboard WLAN network. Is it correct to assume that this device is 
only scanning the existing 2.4 GHz ISM band? Is the requirement then to expand 
these capabilities to the entire 60 GHz V-band spectrum being proposed by way of an 
upgrade to the existing WIDS device?

For the scope of this BAA the US Navy will not be upgrading the WIDS to scan the 60 
GHz V-band spectrum.

N/A

2 of 3



N00039-11-X-0001
Shipboard Wireless Network Broad Agency Announcement (BAA)

 Questions and Answers - Set #2

Question # Question Government Answer Change To BAA

14

The Navy has included a power consumption requirement of 115VAC @ 0.340 Amps. 
It appears that this number exceeds the power handling capabilities of any traditional 
standard PoE device (~13W power per IEEE802.3af). Could you clarify if Navy plans 
to provide non standard PoE devices? If so, what's the maximum power handling 
capability of such device?

The Government will not provide any standard or non-standard PoE devices for the 
proposed 60GHz wireless technology solution. The power requirements listed in 
Section 3, "Requirements" have been revised to 100 - 240 VAC / 45 Watts Max 
Consumption. This is the range of power an individual component (i.e. access point) 
should utilize.

BAA Section 3," Requirements" has 
been updated to reflect this 
requirement.  (See BAA REV 3)

15

It appears that the emission control, limits and susceptibility requirement in MIL-STD-
461F and MIL-STD-464A are not specified for frequencies higher than 40 GHz. Is it 
correct to assume that for operating frequencies exceeding this limit (such as 60 
GHz), the 40 GHz requirements should be used?

MIL-STD-461F and MIL-STD-464A do no list the test requirements for 60 Ghz and 
only list the requirements for 40 GHz. The intent is for offerors to be aware of the MIL 
standards and develop the 60 GHz solution with the 40 GHz requirements as a 
reference. The proposed 60 GHz solution will be for testing and demonstration 
purposes only, as per the revised BAA Section 3 "Requirements".

BAA Section 3," Requirements" has 
been updated to reflect this 
requirement.  (See BAA REV 3)

16

Is the Navy looking for a networked solution or a simple point to point solution? The US Navy is seeking a networked solution. BAA Section 3," Requirements" has 
been updated to reflect this 
requirement.  (See BAA REV 3)

17

Does the Navy have non-line-of-sight (NLOS) requirements for this solution? The desirable solution should be non-line-of-sight (NLOS).  The attempt will be for 
mobile users to access the wired network from a 60 GHz wireless network from 
anywhere the RF can establish a connection to the user.

BAA Section 3," Requirements" has 
been updated to reflect this 
requirement.  (See BAA REV 3)

18

In response to question 2 posted on the website, the government answer is: "The US 
Navy is seeking any waveform/protocol used at 60 GHz that will adhere to 
specifications promoted and established by the industry (i.e. WiGig, Wireless HD, 
etc.)". My question is the following:

N/A

a.  If the government is looking to simply adopt an industry standard and use it, then 
what innovation if any is sought in this BAA? 

The US Navy will look at all wireless solutions proposed.  Wireless solutions can 
incorporate existing commercial-off-the-shelf (COTS) and/or proprietary technology.

N/A

b.  Is the intent of the government to simply take an off-the-shelf WiGig or Wireless 
HD solution and to see how it would work in EMCON conditions?

The US Navy will look at all wireless solutions proposed.  Wireless solutions can 
incorporate existing commercial-off-the-shelf (COTS) and/or proprietary technology.

N/A

c.  Is there any desire to look at tailor made solutions that operate at 60 GHz and are 
not WiGig or Wireless HD compliant? Such solutions will be optimized for data traffic 
as compared to HDMI cable replacement which is characteristics of the WiGig and 
Wireless HD solutions. 

The US Navy will look at all wireless solutions proposed.  Wireless solutions can 
incorporate existing commercial-off-the-shelf (COTS) and/or proprietary technology.

N/A
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